.

Golden Eels / Zlati Uhori (1979) Auksiniai Unguriai

small poster image


Išvertė: LvB
Atsiuntė:
LvB

Žanras: Drama

Režisavo: Karel Kachyna
Aktoriai: Vladimir Mensik, Miroslava Hozova, Rudolf Hrusinsky ir kiti.

Siužetas: Filmas "Auksiniai unguriai" prasideda kaip eilinė europietiška komedija apie nerūpestingą, bet laimingą šeimos gyvenimą. "Tėtušis ir Mamulia" kartu su trimis savo mažamečiais sūnumis išvyksta atostogų į vieną žvejų kaimelį. Jauniausias šeimos narys – Šikniukas-Malūniukas (taip dažniausiai vadinamas suaugusiųjų) – yra tokio amžiaus, kai visas dabartinis jį supantis gyvenimas atrodo jam tarytum pasaka. Pavyzdžiui, pijokėlis dėdulė Prošekas - tai burtininkas, kuris fantastiškai įvaldęs žuvų gaudymo meną ypatinguoju būdu, o pasakojamos truputį įkaušųsių vyrų kompanijoj įvairios pasakėčios – neišgalvotos istorijos apie tikrųjų supermenų nuotykius.

Tarsi tikroje pasakoje, pagrindinis herojus turi praeiti begalę gyvenimiškų išbandymų, po kurių jisai turi tapti tikru savarankišku vyru. Palaipsniui berniukas supranta koks nemalonus bei dvokiantis pagyrūnų-pasipūtėlių kvapas, kokia kaina privalai susimokėti už klaidas ir kokiu atveju pergalė pavirsta į gėdingą brutalumą.

Šiuos magiškus išbandymus, o su jais ir herojaus vaikystę staiga nutraukia prasidėjęs karas. Jų vietą tuomet užima visai kitokie sunkumai. Iš pradžių vokiečiai atrodo, tarsi kažkokie paslaptingieji žmonės, įsikūrę pilyje, griežiantys smuiku ir įvedantys absurdiškiausius draudimus gaudyti žuvį. Nors jie patys jas gaudo barbariškiausiais būdais bei savinasi jas milžiniškais kiekiais.

Neužilgo berniukas palydi "dirbti Reichui" savo tėtį ir abu savo kiek vyresnius broliukus.
Apskritai kalbant, ši kino juosta – tai nepaprastai nuoširdus bei siprus filmas apie Antrąjį Pasaulinį karą, neparodant jokio karo bei pavaizduotas jame karas ypač neįprastai ir originaliai. Visas to laikmečio baisumas perduotas su tam tikrais nutylėjimais, įvairių reikšmingų simbolių kalba “vaikiškoje pasakoje“,
kurią metodiškai naikina žmonės pilka uniforma, paversdami ją siaubingomis karo kasdienybės realijomis.

spacer

Išvertė/redagavo/šaltinis/atsiuntė Kalba Kiekis Plėtinys FPS Kita Atsisiųsti
LvB LT 1 srt 25,000 HDTV.x264