.

Downfall / Der Untergang (2004) Žlugimas

small poster image


Išvertė: prof.
Atsiuntė:
Partizanas

Žanras: Biografija | Drama | Istorija

Režisavo: Oliver Hirschbiegel
Aktoriai: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Ulrich Matthes

Siužetas: 1945 m. balandžio 20-oji diena, Berlynas. A. Hitleris su svita slepiasi bunkeriuose po Vokietijos Kanceliarija su vadu kartu slepiasi ir jo asmeninė sekretorė Traut Jungė - 22-jų metų rausvaskruostė mergina iš Miuncheno (akt. Aleksandra Marija Lara).

Rusų armija supa Berlyna vis glaudesniu žiedu, sostinė pavirtusi griuvėsiais. Vokietijos pralaimėjimas neišvengiamas – Berlyną gina tik saujelė kareivių, remiama Liaudies Nerguliariosios kariuomenės (Volkssturm) ir paauglių iš Hitlerio Jaunimo formuočių.

Giliai bunkeriuose A. Hitlerio meilužė Eva Braun (akt. Džulijana Kioler) ruošia 56-ojo Fiurerio gimtadienio šventę. Dar kartą – jau paskutinį – Fiurerio pakalikai renkasi šampano taurei į vado sveikatą. Tarp Nacių lyderių sukiojasi Heinrichas Himleris (akt. Ulrichas Notenas), dešinioji A.Hitlerio ranka. Jis įkalbinėja Fiurerį palikti Berlyną, tačiau įtikėjęs savo nepažeidžiamumu A. Hitleris atsisako.

Miestas skendi liepsnose. Tik dienų klausimas, kada kris paskutinės Berlyno gynybinės užkardos, o Fiureris Jozefo Gėbelso (akt. Ulrichas Matis) kompanijoje vis dar tebekuria pergalės planus ir siuntinėja įsakymus į mūšio lauką. Karininkai nelinkę abejoti Fiurerio įsakymais – jie tiesiog juos vykdo, kad ir kokie absurdiški bebūtų. Už nelojalumą SS būriai baudžia negailestingai. Balandžio 29-ąją rusų armija užima Berlyną. Nacistinės Vokietijos sutriuškinimas akivizdus. Šį kartą net ir pačiam Fiureriui... Bunkeryje po Vokietijos Kanceliarija sklando mirties nuojautos - jausdami artėjančią pabaigą, čia susirinko ištikimiausi A. Hitlerio bendražygiai.

Tą patį vakarą A. Hitleris padiktuoja paskutinę valią ir testamentą savo sekretorei Traut ir veda ilgametę meilužę Evą Braun H.Gėbelso ir Bormano akivaizdoje. Po paprastos ceremonijos jis lygiai taip pat ramiai ir paprastai su asmeniniu gydytoju aptaria savižudybę – Fiureris nenori akistatos su pasauliu, kurį pats išdrąskė. Nenorėdami išduoti savo Fiurerio, o gal kankinami tų pačių baimių kaip ir jis, A. Hitlerio pavyzdžiu paseka ir kiti Nacių lyderiai.

O Traut Jungė? Jaunoji žiauraus vado sekretorė išsigelbėjo nuo SS karininkų, fanatiškai gynusių paskutinę Fiurerio rezidenciją, išsigelbėjo nuo Sąjungininkų, atėjusių nušluoti nuo žemės paviršiaus Nacių režimo. Ji išgyveno ir papasakojo apie paskutines Trečiojo Reicho dienas ir apie žmogų, savo rankomis sukūrusį karo ir genocido monstrą...

spacer

Išvertė/ripino/šaltinis - Atsiuntė Kalba Kiekis Plėtinys FPS Kita Atsisiųsti
prof. - Partizanas LT 1 srt 23,976 BDrip